TOK MAT, NEGERI SEMBILAN ATAU MALAYSIA.

sumber (Negeri Sembilan Viral)

Rasanya tiada siapa di Negeri Sembilan tidak mengenali sosok bernama Datuk Seri Mohamad Hasan atau lebih mesra dengan gelaran Tok Mat.

Rakyat bukan Negeri Sembilan jika sebut tentang Negeri Sembilan tentunya akan terlintas nama Tok Mat dalam fikiran mereka.

Sinonimnya Tok Mat dengan Negeri Sembilan sehinggakan tidak keterlaluan dikatakan Negeri Sembilan itu Tok Mat dan Tok Mat itu Negeri Sembilan.

Cuba anda sebut tentang Datuk Seri Aminuddin Harun mungkin sebilangan orang terpaksa “menggoogle” untuk ambil tahu siapakah beliau.

Namun jangan salah faham Tok Mat dikenali ramai bukan semata-mata kerana identiti ‘anak nogori’, sebaliknya kecemerlangan beliau sepanjang menjadi Menteri Besar.

Tok Mat dalam tempoh lebih sedekad mentadbir Negeri Sembilan bermula 25 Mac 2004 telah berjaya memacu ekonomi yang gemilang buat negeri itu.

Menggunakan lebih 20 tahun pengalamannya dalam sektor korporat di dalam dan luar negara, Negeri Sembilan muncul satu-satunya negeri melunaskan hutang secara tunai kepada Kerajaan Persekutuan.

Semasa penggal 2013 hingga 2018, Negeri Sembilan terus mencatat prestasi ekonomi yang membanggakan sehingga negeri itu berjaya melepasi sasaran menarik pelaburan RM1 bilion.

Tok Mat juga telah menyediakan perancangan jangka panjang bagi menjadikan Negeri Sembilan sebagai negeri sebuah negeri yang maju dibawah Rancangan Struktur Negeri Sembilan (RSNS) 2045.

Bagaimanapun semuanya telah tertulis angkara sentimen politik yang keterlaluan pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14), Tok Mat terpaksa menerima tempiasnya.

Individu yang begitu sayangkan negeri kelahirannya sehingga sanggup meninggalkan dunia korporat dibuang begitu sahaja angkara tsunami fitnah dan pembohongan.

Namun rakyat Negeri Sembilan sudah tampak serik atas kekilafan lalu. Mereka mahukan Tok Mat kembali sebab itu memberi kemenangan besar kepada Tok Mat dalam PRK Rantau pada 2019.

Tok Mat menang 10, 397 undian berbanding lawan utamanya, Dr S.Steram dari Pakatan Harapan yang mengumpul 5,887 undian meskipun PH merupakan kerajaan ketika itu.

Bagaimanapun harap maaf rakyat Negeri Sembilan mungkin terpaksa bersaing dengan rakyat negeri-negeri lain kerana rakyat negeri-negeri lain mahukan Tok Mat untuk Malaysia.

Tok Mat yang diketahui sangat bijak dalam aspek ekonomi dan memiliki trek rekod sangat bersih sebagai seorang tokoh politik disebalik wujud anasir-anasir fitnah yang cuba menidakkan.

Kini, keseluruhan Malaysia memerlukan Tok Mat… Bukan setakat di Negeri Sembilan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *